TOTAL BIKEFITTING
''fietsmeting in perfectie''

Blog de juiste fietsschoenen.

De juiste fietsschoenen voorkomen pijnlijke voeten en tintelende tenen!.

Pijn of een vervelend gevoel van je voeten is één van de meest voorkomende klachten bij fietsers. Veel fietsers hebben last van brandende voeten, tintelende tenen, drukpunten of andere ongemakken tijdens het fietsen. Ook al heb je de schoenplaatjes correct afgesteld, zonder de juiste fietsschoen los je het probleem dus niet op.

De juiste fietsschoenen kiezen
Waar moet ik op letten bij de keuze van fietsschoenen? De meeste fietsers kiezen hun schoenen op basis van:

  • Stijfheid van de zool
  • Sluitingssysteem (veters, boa sluitingen of velcro)
  • Design en kleur
  • Prijs
  • Beschikbaarheid
  • Merk / imago


Al deze factoren zijn belangrijk bij de keuze van de juiste fietsschoen, maar het belangrijkste vinden we niet terug in dit lijstje! Het meest essentiële vereiste voor een goede fietsschoen is:

  • De juiste maat en de juiste vorm. 

Alle andere argumenten uit het lijstje hierboven komen pas daarna aan bod.

De juiste schoenmaat en vorm kiezen
Vaak wordt de simpele regel “schoenmaat +1 maat groter” genomen voor fietsschoenen. Dit klopt niet! Dit advies is ontstaan doordat veel fietsers hun fietsschoenen online kopen. Veel fietsschoenen van populaire merken zijn relatief smal. Hierdoor word dus vaak aangeraden om je fietsschoen één maat groter te nemen dan je eigen schoenmaat. Dit om te compenseren voor de te smalle fietsschoenen. Een grotere fietsschoen is tenslotte ook breder.

Regel: “schoenmaat +1 maat groter” resulteert in: Schoenen die te groot zijn in de lengte, hierdoor zitten de sluitingen op delen van de voet die minder stabiel zijn. Moeilijkheden bij het afstellen van de schoenplaatjes: ze kunnen niet genoeg naar achteren ingesteld worden. Schoenen die te ruim zijn in de hiel (waardoor de voet niet stabiel in de schoen zit)

Hoe kies je dan wel de juiste fietsschoenen?
Om de juiste fietsschoen te kiezen is het belangrijk om de fietsschoenen te passen! Een fietsschoen is dus bij uitstek een product waarvoor je bij een shoefitting specialist moet zijn. Je kunt bij Total Bikefitting de fietsschoen passen en aantrekken. Stel dat je toch graag onafhankelijk fietsschoenen wilt kopen is het zeer verstandig om de binnenzool uit de schoen te halen en je voet op de binnenzool te zetten. Bij een passende schoen komt de voet nergens meer dan 3 / 5 mm over de binnenzool en is voor de tenen maximaal 5 / 8 mm ruimte. Afbeelding 1 geeft precies weer wanneer de schoen te smal is en wat het effect is, alle drie de voeten hebben gelijke lengte maar verschillen in de breedte.
Veel fietsers hebben een vrij brede voet en gebruiken toch een standaard (vrij smalle) fietsschoen zie afbeelding 1. Hierdoor wordt de voet samengeduwd met alle nadelige gevolgen van dien. Het is dus essentieel om bij aankoop van nieuwe fietsschoenen de lengte én de breedte te controleren. Heb je een grotere (lengte) maat nodig omdat de schoen in de breedte dan beter past, dan is de vorm van de schoen niet geschikt voor jouw voeten. Kies in dat geval beter een ander merk of een ander type fietsschoen.

 Afbeelding 1


De perfecte fietsschoenen hebben de juiste lengte en breedte, dan heb jij de belangrijke stappen gezet. Elke fietsschoen kun je verder optimaliseren door de vorm van de voetboog als bepalende factor mee te nemen. De meeste binnenzolen van fietsschoenen zijn licht voorgevormd, maar in de meeste gevallen is dit enkel een schuimvorm die niet of nauwelijks ondersteuning biedt. Te veel ondersteuning is namelijk niet comfortabel. Om een perfect passende schoen te vinden, zoeken we dus een binnenzool die de vorm van de voet volgt. De juiste binnenzool ondersteunt de voet zonder deze naar boven te duwen en zorgt ervoor dat tijdens een inspanning de voet niet “inzakt”. Voor het bepalen van de juiste binnenzool, zijn er verschillende systemen op de markt. De meeste systemen werken op basis van een simpele, maar effectieve voetvorm bepaling, bijvoorbeeld een voetafdruk op een warmte gevoelige plaat (zie figuur 2).


Figuur 2

Figuur 2
Een voetscan op een warmte gevoelige plaat
Aan de hand van de voetvorm kies je de juiste set binnenzolen. De vorm en support van een passende binnenzool zorgt ervoor dat de voet optimaal ondersteund wordt. Het resultaat voor de fietser is meer comfort, stabiliteit en links-rechts beweging in de knie.
In figuur 4 zien we de positieve effecten bij het gebruik van de Currex Bikepro binnenzolen.


Conclusie

Pijnlijke voeten tijdens het fietsen worden meestal veroorzaakt door slecht passende schoenen. De maat en pasvorm zijn het belangrijkste bij de aankoop van fietsschoenen. Pas daarna kijk je naar andere aspecten als sluitingssysteem, prijs, merk en design.

  • Een fietsschoen koop je bij een specialist met kennis van zaken.
  • Een passende fietsschoen heeft de juiste breedte en lengte.
  • Een perfecte passende fietsschoen krijg je door een aangepaste inlegzool te gebruiken.


Ben je nu ook geïnteresseerd geraakt in deze blog en je wilt nog meer informatie? neem dan gerust contact met mij op!

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn