TOTAL BIKEFITTING
''fietsmeting in perfectie''

Het juiste stuur!

Het juiste stuur is belangrijker dan je denkt!

Vaak denken we bij racefietssturen vooral aan de stuurbreedte. Uiteraard is de breedte belangrijk en moet je deze onder de loep nemen. Door de opkomst van gravel en adventure gerichte fietsen wordt

het belangrijk ook andere afmetingen de nodige aandacht te geven.

In deze Total Bikefitting blog krijg je een overzicht van de verschillende afmetingen en welk effect ze hebben op het comfort en de controle van de fietser. De afmetingen van het stuur.

In onderstaande figuur zie je welke maten kunnen variëren tussen racefiets sturen.

Korte toelichting over de afbeelding:

W1 = Stuurbreedte.

De meest voorkomende maten zijn: 36, 38, 40, 42 en 44

W2 = Stuurbreedte in de drops.

Vooral met uiteenlopende sturen (flare) is dit een belangrijke aanvullende maat.

D1 = Drop van het stuur.

De waarde hiervan loopt ongeveer van 100mm tot 145mm.

R1 = Reach van het stuur.

De waarde hiervan loopt van ongeveer 75mm tot 95mm

F1 = De flare van het stuur.

Dit is de hoek die het uiteinde van het stuur maakt. Deze loopt van 0 graden (traditionele sturen) tot 25 graden (meer extreme sturen).

                                              W 2

Maar wat is het effect van al deze maten?

Alle veranderingen in de afmetingen van het stuur hebben een groot effect op het comfort tijdens het fietsen. Daarnaast heeft de vorm van het stuur ook een grote invloed over de controle van de fiets.

Stuurbreedte

  • Bepaalt hoever je handen / armen uit elkaar staan.
  • Je handen dichter bij elkaar (armen recht vooruit) betekent een betere ondersteuning voor het lichaam.
  • Voor een neutrale afstelling in een positie waar het gewicht op je handen rust is het belangrijk om het bovenlichaam goed te ondersteunen. De stuurbreedte is dan gelijk aan je schouderbreedte.
  • Een smaller stuur is instabieler, maar kan aerodynamische voordelen geven.
  • Een breder stuur biedt meer controle, maar het werkt enkel bij een meer rechtop positie. (bijvoorbeeld gravel)

Drop van het stuur

  • Een stuur met meer drop biedt een groter verschil tussen de verschillende handposities. We gaan daarbij uit van een afstelling waar alle handposities (in de beugel, op de hendels en bovenop) comfortabel gebruikt kunnen worden.
  • Meer drop zorgt voor een meer rechtop positie wanneer je met de handen op de remhendels fietst. Wanneer de snelheid toeneemt, zal je met dit soort stuur een meer agressieve positie aannemen.
  • Meer drop zorgt voor meer ruimte voor de ellenbogen als er uit het zadel gesprint wordt.
  • Minder drop zorgt voor minder onderscheidt tussen de verschillende handposities.

Reach van het stuur

  • Een stuur met meer reach biedt een groter verschil tussen de verschillende handposities. Ook hier gaan we uit van een afstelling waar alle handposities (in de beugel, op de hendels en bovenop) comfortabel gebruikt kunnen worden.
  • Een racefietsstuur met meer reach zorgt voor een wat meer rechtop positie wanneer de handen op de remhendels gehouden worden. Wanneer de snelheid omhoog gaat, wordt bij dit soort stuur een meer agressieve positie aangenomen.
  • Minder reach zorgt voor een meer compacte positie op de fiets. Dat heeft bijna hetzelfde effect als een kortere stuurpen of een korter frame. Dit gebruikt men soms als alternatief op het moment dat de afstand van het zadel tot het stuur te groot is.

Flare van het stuur

  • De hoeveelheid flare van het stuur bepaalt hoever de handen naar buiten worden gedraaid.
  • Meer draaiing van de handen betekent dat de ellebogen meer naar buiten gaan. Hoe verder de ellebogen naar buiten gaan, hoe makkelijker het wordt om deze te buigen / bewegen.
  • Wanneer de ellebogen verder naar buiten draaien, betekent dit dus meer controle over de fiets. Dit komt omdat het bovenlichaam makkelijker te verplaatsen is.

Conclusies:

  • Stem de stuurbreedte  af op de schouderbreedte als er een sportieve of agressieve positie wordt aangenomen, waarbij er gewicht op de handen rust.
  • Reach en drop kunnen worden gebruikt om een groter verschil tussen houdingen te creëren. Dit is perfect voor wedstrijdrijders (rechtop op hendels in training, diep tijdens wedstrijden).
  • Flare biedt de mogelijkheid je handen zo te plaatsen dat er meer bewegingsvrijheid is. Hierdoor  krijg je meer controle over de fiets. Dit is perfect voor een situatie waar controle belangrijk is, bv. gravel op een meer technisch parcours.
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn